top of page

KDO 
JSME

Využití hmyzu jako potraviny se věnujeme už od roku 2014. Vytvořili jsme první profesionální tým kuchařů v České republice, napojený na Mendlovu univerzitu a pořádali jsme první pravidelné semináře s ochutnávkami hmyzu pro veřejnost v cestovatelské restauraci Klub cestovatelů v Brně. Pojmenovaly jsme je Hmyzí večery.

Založili jsme společnost www.hmyzikuchyne.cz a v dobách kdy bylo povědomí o využití hmyzu jako potravy v České republice ještě v plenkách, jsme uspořádali za deset let stovky přednášek o entomofágii pro veřejnost. Hmyz z našich pánví ochutnalo na gastrofestivalech po celé republice desítky tisíc lidí. Uspořádali jsme několik ročníků gastro festivalu "Extrem food festival", založený na hmyzích pochoutkách a exotickém jídle.

 

Vydali jsme první hmyzí kuchařku „Hmyz na talíři“ kde kromě receptů s hmyzem, jsou shrnuty informace od předních vědců zabývajících se v ČR entomofágií. Procestovali jsme desítky zemí po celém světě a navštívily původní etnika, která hmyz mají zařazený ve svém jídelníčku. A když už jsme věděli jak to dělat správně, vznikl projekt Crunchy worms. Pražení červíci s chutí exotiky...

Milan Václavík
Jakub Filip

MILAN VÁCLAVÍK

JAKUB FILIP

Nejznámější hmyzí kuchař a propagátor entomofágie v ČR. Spoluautor knihy Hmyz na talíři. Zakladatel projektu Hmyzí kuchyně a Crunchy worms. Nadšený cestovatel a průvodce v JV Asii. Autor desítek článků o jedlém hmyzu a food bloger na webu www.cestyschuti.cz  Objíždí republiku s přednáškami o entomofágii a každé léto ho můžete potkat na gastrofestivalech napříč celým Českem.

Majitel restaurace Klub cestovatelů v Brně, kde se pořádali první pravidelné hmyzí večery v ČR. Má rád výzvy. Rád překonává překážky jakéhokoliv typu s maximálním zapálením. Tohoto týpka v týmu prostě chceš!

NAŠE
MYŠLENKA

Myslet jinak a dopředu, nás vždycky bavilo. A taky nás bavilo vařit netradičně a jinak. Rádi myslíme i na přírodu a proto nás naplňuje koncept Crunchy worms.​ 

Jednoduše řečeno, kráva toho moc vypije, sní a zanechá velkou enviromentální stopu. Chov hmyzu je šetrný k přírodě. Navíc skvěle chutná a co si budeme..., zkoušet nové věci je zábavné. 

Díky naší druhé lásce, cestování, nás baví hledat originální příchutě v zemích, kde se hmyz na jídelníčku pravidelně vyskytuje.  V každé zemi z naší "Crunchy worms limitované série" jsme byli a vyzkoušeli tam hmyz dochucený místním kořením. Užijte si cestování za všemi chutěmi červíků světa...

Logo bílé transparent.png

BLOGUJEME

bottom of page