top of page

INDIE - limitka inspirovaná cestovatelem Milanem Václavíkem

Cesta do Indie, byla milníkem v mém cestování. Je to země, kde je vše koncentrované. Vůně, chutě, barvy, smrad, špína, zážitky i emoce. Vše dostanete přímo do žíly a nikdo se vás na nic neptá. A je jen na vás, jak se s tím poperete. Pokud ale umíte vstřebávat, a nasajete její jedinečnou atmosféru, navždy se vám zapíše pod kůži.


V Indii jsem strávil dva měsíce a po návratu začal pracovat jako šéfkuchař v indické restauraci, kde jsem se rozhodl proniknout do všech chutí indické kuchyně. A proto vznikla i limitovaná série Crunchy worms s příchutí kari a kardamom.


KARI KOŘENÍ


Je směs koření, které namíchal jeden koloniální úředník v Indii a je známé především v Evropě. Chtěl si prostě domů přivést koření, které by mu dávalo typickou chuť indických pokrmů, které si bude vařit i po návratu do Anglie. Obsahuje kurkumu, kardamom, koriandr, římský kmín, pepř, muškátový oříšek a někdy i čili, řecké seno, nebo sušený česnek. V angličtině se mu říká curry powder. V Asii ale najdete spousty druhů namíchaných kari koření, nebo kořenících curry past. Každé jídlo pak má namíchanou svoji specifickou směs koření.







74 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page