PAPUA NOVÁ GUINEA - limitka inspirovaná cestovatelem Davidem Švejnohou
Naše první limitovaná série Crunchy worms, je inspirována cestovatelem Davidem Švejnohou a jeho cestou za ságovými červy do hloubi pralesů na Papui Nové Guinei. David stál u začátku entomofágie v Čechách, dlouho se věnoval její propagaci a díky jeho tvrdé práci a nadšení vznikl projekt Hmyzí kuchyně, se kterým jsme objížděli celou republiku a dávali možnost lidem ochutnat hmyz.
David na Papui podnikl cestu ke stromovým lidem, kde ochutnal larvy nosorožíka Rhynchophorus vulneratus a přivezl podrobné informace o entomofágii místních kmenů. Jeho povídání si přečtěte zde a vychutnejte si naši limitovanou sérii Crunchy worms - uzená příchuť!
DAVID ŠVEJNOHA
PAPUÁNSKÁ KUCHYNĚ
O stromových lidech jsem hodně četl a ještě více snil. Najednou jsem zde. Neprostupná džungle, nekončící déšť a sauna. Ve vesnici Korowajů trávíme celý týden. Neuvěřitelný svět pravěku na dosah. Každá minuta je silná. Žijeme s nimi, jíme s nimi. Na syrové ságové červy si netroufnu. Upravené na ohni chutnají jako meruňka. Ještě lepší jsou upravené v ságu. Jsou tak dobré, že jsme si řekli o recept. Už se těším, až si je připravím doma.


Korowajský ságový koláč s červy
2 hrsti živých ságových červů
2 středně velké palmové listy
čerstvé aromatické bylinky
5 hrstí sušeného sága
sezónní zelenina
několik kusů dlouhé trávy
Na čerstvý list rozprostřeme ságo a rukou uhněteme. Larvy vyjmeme z nádoby, zbavíme viditelných nečistot a rovnoměrně rozprostřeme na ságové podloží. Posypeme bylinkami a přikryjeme zeleninou. Tuto část je nezbytné provádět rychle, aby larvy nesežraly zeleninu, popřípadě neutekly z koláče. Celou plochu přikryjeme dalším palmovým listem a pevně svážeme k sobě trávou tak, aby šťáva z červů nevytekla ven. Takto zabalenou pochoutku pečeme na mírném ohni 15 - 20 minut. Po rozbalení je teplé ságo nasáté tukem z upečených červů a mísí se s lahodnou chutí čerstvých bylinek. Podáváme teplé a není nutná žádná příloha.
David Švejnoha cestuje a mapuje přírodní národy celého světa. Navštivte jeho portál: