Kdo jsme

 

Milan Václavík

Nejznámější hmyzí kuchař a propagátor entomofagie v ČR. Spoluautor knihy Hmyz na talíři. Zakladatel projektu Hmyzí kuchyně a Crunchy. Nadšený cestovatel a průvodce po jihovýchodní Asii. Autor desítek článků o jedlém hmyzu a food bloger na webu www.cestyschuti.cz. Pořádá přednášky na téma entomofagie a každé léto ho můžete potkat na gastrofestivalech konaných po celém Česku.

 

Jakub Filip

Majitel cestovatelské restaurace Klub cestovatelů, kde se pořádaly první veřejné degustace Hmyzích večerů v ČR. Spoluzakladatel projektu Crunchy. Technický specialista, který má u nás na starosti inovace technologií a oblast vývoje produktů. I tohoto pána můžete potkat na stáncích Crunchy napříč celou Českou republikou.

2014

rent

Již od roku 2014 se zabýváme využitím hmyzu jako potraviny.

Vytvořili jsme první profesionální tým kuchařů v České republice, napojený na Mendelovu univerzitu, a pořádali jsme první pravidelné semináře s ochutnávkami hmyzu pro veřejnost v cestovatelské restauraci Klub cestovatelů v Brně. Pojmenovali jsme je Hmyzí večery.

Založili jsme první společnost s názvem Hmyzí kuchyně, která se věnovala využití hmyzu jako potravy a snažila se tuto myšlenku představit široké veřejnosti. Organizovali jsme hmyzí večery, eventy a objížděli gastrofestivaly po celé republice. Během deseti let jsme uspořádali stovky přednášek na téma entomofagie. Hmyz z našich pánví ochutnaly na gastrofestivalech desítky tisíc lidí. Uspořádali jsme několik ročníků gastrofestivalu „Extrem food festival“, kde se nabízely hmyzí pochoutky a exotické jídlo.

rent

2015

rent

Vydali jsme také první hmyzí kuchařku „Hmyz na talíři“, v níž naleznete kromě hmyzích receptů rovněž informace od předních vědců zabývajících se entomofagií v ČR.

Procestovali jsme desítky zemí po celém světě a navštívili původní etnika, u nichž je hmyz běžnou součástí jídelníčku. A když už jsme věděli, jak to dělat správně, vznikl projekt Crunchy, jehož ústřední myšlenkou je výroba potravin z hmyzu, které jsou udržitelné a šetrné k přírodě.

rent

2021

rent

Založení firmy Crunchy s.r.o., zřízení a schválení provozovny pro zpracování hmyzu pro obchodování v rámci EU. Zaměřeného na zpracování potemníka moučného.

2023

Rozšíření sortimentu o cvrčka domácího, proteinové hmyzí tyčinky a hmyzí chipsy. A zdaleka jsme neskončili!

rent
 

Milan Václavík

Nejznámější hmyzí kuchař a propagátor entomofagie v ČR. Spoluautor knihy Hmyz na talíři. Zakladatel projektu Hmyzí kuchyně a Crunchy. Nadšený cestovatel a průvodce po jihovýchodní Asii. Autor desítek článků o jedlém hmyzu a food bloger na webu www.cestyschuti.cz. Pořádá přednášky na téma entomofagie a každé léto ho můžete potkat na gastrofestivalech konaných po celém Česku.

Jakub Filip

Majitel cestovatelské restaurace Klub cestovatelů, kde se pořádaly první veřejné degustace Hmyzích večerů v ČR. Spoluzakladatel projektu Crunchy. Technický specialista, který má u nás na starosti inovace technologií a oblast vývoje produktů. I tohoto pána můžete potkat na stáncích Crunchy napříč celou Českou republikou.

2014

Již od roku 2014 se zabýváme využitím hmyzu jako potraviny.

Vytvořili jsme první profesionální tým kuchařů v České republice, napojený na Mendelovu univerzitu, a pořádali jsme první pravidelné semináře s ochutnávkami hmyzu pro veřejnost v cestovatelské restauraci Klub cestovatelů v Brně. Pojmenovali jsme je Hmyzí večery.

Založili jsme první společnost s názvem Hmyzí kuchyně, která se věnovala využití hmyzu jako potravy a snažila se tuto myšlenku představit široké veřejnosti. Organizovali jsme hmyzí večery, eventy a objížděli gastrofestivaly po celé republice. Během deseti let jsme uspořádali stovky přednášek na téma entomofagie. Hmyz z našich pánví ochutnaly na gastrofestivalech desítky tisíc lidí. Uspořádali jsme několik ročníků gastrofestivalu „Extrem food festival“, kde se nabízely hmyzí pochoutky a exotické jídlo.

2015

Vydali jsme také první hmyzí kuchařku „Hmyz na talíři“, v níž naleznete kromě hmyzích receptů rovněž informace od předních vědců zabývajících se entomofagií v ČR.

Procestovali jsme desítky zemí po celém světě a navštívili původní etnika, u nichž je hmyz běžnou součástí jídelníčku. A když už jsme věděli, jak to dělat správně, vznikl projekt Crunchy, jehož ústřední myšlenkou je výroba potravin z hmyzu, které jsou udržitelné a šetrné k přírodě.

2021

Založení firmy Crunchy s.r.o., zřízení a schválení provozovny pro zpracování hmyzu pro obchodování v rámci EU. Zaměřeného na zpracování potemníka moučného.

2023

Rozšíření sortimentu o cvrčka domácího, proteinové hmyzí tyčinky a hmyzí chipsy. A zdaleka jsme neskončili!

Zpět do obchodu